Arcilook.com
Loading...
twitter facebook gplus rss Youtube
May 30

The Federal Republic of Germany chose the multinational firm Laboratory for Visionary Architecture [LAVA] as the designers for their bid to host the Secretariat of the Green Climate Fund [GCF] in Bonn. LAVA’s design for the headquarters of the GCF is ‘an ecological model project’ and demonstrates their motto: ‘green is the new black’. The vision for international climate protection will be realised in the building design itself, with innovative solutions such as:

  • Facades are articulated according to building orientation
  • Surfaces integrate various means of regenerative energy production
  • Photo-voltaics and bioreactors demonstrate the application of the latest technologies
  • The building responds to the site to maximize the experience of its natural qualities

With a design inspired by the beautiful setting in the Rhine valley, and with curvilinear forms, nature light wells, roof top gardens and a large sunken terrace for the restaurant, the three level structure will comply with the latest energy and building ecology standards, meeting the highest demands in terms of sustainability (German gold certificate), ecology and energy efficiency (net zero energy).

“We were honoured to be asked by the German government to support their bid for the GCF with a state-of-the-art proposal reflecting its core values.”
LAVA director Tobias Wallisser

“LAVA has worked closely with the advanced research facilities and experts at the world renowned Fraunhofer IAO to generate intelligent systems, materials and skins that respond to external influences such as air pressure, temperature, humidity, solar-radiation and pollution.”
LAVA director Alexander Rieck

“Since winning the international competition to design the centre of the world’s first eco city, Masdar, in 2009, our projects have focussed on combining digital workflow, nature’s principles and the latest digital fabrication technologies with the aim of achieving MORE WITH LESS: more (architecture) with less (material/energy/time/cost).”
LAVA director Chris Bosse

Described as ‘architecturally appealing’ and ‘environmentally friendly with functional spaces that foster working productivity’ the purpose built GCF headquarters will offer ideal working conditions for approximately 300 Green Climate Fund officials, on a 13,000m2 site.

Get Started with arcilook.com

Client: The Federal Government of Germany
Location: Bonn, Germany
Status: Feasibility Study 2012
Size: 13,000 sq.m
Project Team: LAVA – Tobias Wallisser, Alexander Rieck, Chris Bosse With Stephan Markus Albrecht, Marvin Bratke, Stefanie Pesel, Christian Tschersich
General Advisor: Fraunhofer IAO
Building Advisor: Fraunhofer Allianz Bau
Photobioreactor-Facade / Microalgae Cultivation Advisor: Fraunhofer IGB
Visualisation: MIR

via plusmood.com

Similar Posts:

One Response to “Extreme Green Climate Fund Headquarters in Germany by Laboratory for Visionary Architecture”

  1. Diane Sherman says:

    Beautiful flowing lines…

Leave a Reply

*

Partners

preload preload preload